Soalan 8:
     
    Data dalam rajah di bawah menunjukkan berat daging, dalam kg, yang dijual setiap hari dalam tempoh 40 hari.| 36 | 63 | 43 | 47 | 67 | 71 | 68 | 79 | 92 | 49 | 
| 41 | 52 | 66 | 78 | 84 | 55 | 77 | 86 | 58 | 94 | 
| 60 | 74 | 73 | 62 | 56 | 68 | 46 | 35 | 72 | 68 | 
| 80 | 40 | 57 | 59 | 71 | 81 | 92 | 60 | 63 | 53 | 
(a) Berdasarkan data di Rajah 9, lengkapkan Jadual 2 pada ruang jawapan. [4 markah ]
(b) Berdasarkan Jadual 2, hitung min anggaran berat daging yang dijual dalam tempoh 40 hari. [3 markah]
    
(c) Untuk ceraian soalan ini, gunakan kertas graf yang disediakan di halaman. Dengan menggunakan skala 2 cm kepada 10 kg pada paksi mengufuk dan 2 cm kepada 1 hari pada paksi mencancang, lukis satu histogram bagi data tersebut. [4 markah]
(d) Berdasarkan histogram yang dilukis di 14(c), nyatakan satu maklumat berkaitan dengan berat daging yang dijual setiap hari. [1 markah]
    
    
Jawapan :
(a)
    
    
Berat (kg)  | 
        Titik tengah   | 
        Kekerapan   | 
    
30 – 39  | 
        ||
Jadual 2
Jawapan dan penyelesaian:
(a)
    
    
Berat (kg)  | 
        Titik tengah (x)  | 
        Kekerapan (f)  | 
    
30 – 39  | 
        34.5  | 
        2  | 
    
40 – 49  | 
        44.5  | 
        6  | 
    
50 – 59  | 
        54.5  | 
        7  | 
    
60 – 69  | 
        64.5  | 
        10  | 
    
70 – 79  | 
        74.5  | 
        8  | 
    
80 – 89  | 
        84.5  | 
        4  | 
    
90 – 99  | 
        94.5  | 
        3  | 
    
(b)
    
    
(c)

(d)